Herfst – bouw een goede weerstand op

Leefstijl en voeding voor de herfst

Ayurveda onderscheidt in de oude geschriften 6 seizoenen. Deze kun je niet helemaal één op één vergelijken met onze seizoenen, al zijn er wel ook overeenkomsten. Volgens Ayurveda kun je op 3 manieren kijken naar de seizoenen:

  1. Vanuit de maand (maan-cyclus)
  2. Vanuit de constellaties van de sterren in relatie tot de zon
  3. Vanuit de fysieke expressie zoals je die in de natuur waarneemt -> is de sterkste indicatie van het seizoen

We kunnen dus het beste goed kijken naar de daadwerkelijke fysieke expressie in de natuur en daar onze leefstijl en voeding op aanpassen.

De HERFST is het seizoen van oogsten en je voorbereiden op de winter. Genieten van alles wat de aarde heeft voortgebracht. Het is ook de tijd waar de natuur zich begint terug te trekken, de bladen verkleuren en van de boom vallen, de herfststormen woeden en ook veel regen kan vallen. De dagen worden korter, de avonden langer.

De herfst is het seizoen waarin het lichaam extra gevoed moet worden en zich gaat voorbereiden op de winter door voldoende isolatie op te bouwen tegen de kou.

Overheersende kwaliteiten van der herfst: licht, subtiel, bewegelijk, koud, droog

Benodigde kwaliteiten in leefstijl en voeding: zwaar, grof, stabiel, warm, olieachtig

Voeding

Je hebt behoefte aan voedsel dat het lichaam isoleert en het zenuwstelsel kalmeert.

Voedzaam, warm, licht olieachtig eten met verwarmende kruiden en veel van de smaken zoet, maar ook zout en zuur.

Eet veel warme soepen, stamppot, gestoomde groenten en gebruik voldoende gezonde oliën.
Voorbeelden
Fruit: appels, pruimen, dadels, vijgen
Noten: walnoten, hazelnoten
Groente: pompoen, rode bieten, wortels, uien, knoflook, koolsoorten (voorzichtig met opgeblazen gevoel)
Granen: havermout, volkorenpasta, gierst, basmati rijst
Vetten: ghee, sesam olie
Kruiden: verwarmende kruiden zoals gember, mosterdzaad en fenegriek, maar ook kaneel, komijn, kruidnagel

Vermijd koud, droog voedsel en voedsel dat slijmvorming bevordert
Voorbeelden: kaas, rauwkost, te veel melkproducten, toastjes, beschuit, linzen, geroosterd brood, maar ook met name koud eten!

Leefstijlrichtlijnen en tips

  • Op tijd naar bed
  • Regelmaat (eten, slapen, bewegen)
  • Oliemassage (met warme sesamolie) – helpt warmte vast te houden en gaat droogte van het lichaam tegen, kalmeert tevens het zenuwstelsel
  • Regelmatig een warm bad (na de oliemassage)
  • Warm en voedzaam eten
  • Wandeling in de natuur (liefst in de ochtend)
  • Yoga asana’s gericht op rust en warmte

Tips

  • Om verkoudheden tegen te gaan: neem over een periode van 3-4 weken elke ochtend 1 theelepel kurkuma met een snufje zout in met een beetje warm water. Kurkuma is goed voor bloedsomloop, leverreiniging en het beste natuurlijke antibioticum
  • Schijfje gember met een paar druppels citroen en snufje zout 15 minuten voor maaltijd voor een goede spijsvertering
  • Eet liefst elke dag een warme lunch (soepje, groenten)
  • Zorg dat je voldoende en regelmatig (lauw)warm water drinkt (goed voor reiniging van lichaam)

One Comment

  1. Eden Health says:

    Goede tips om de herfstmaanden goed door te komen en tevens zijn ze stuk voor stuk ook niet al te vervelend om toe te passen! 🙂

Leave a Comment